Optiek Reinigen

Objectieven zijn precisieonderdelen van een microscoop: ze moeten worden schoongemaakt om goede optische prestaties te garanderen. Desondanks vergeten gebruikers vaak hun objectieven van immersie-olie te ontdoen en ondervinden ze daar de gevolgen van.

Hieronder vindt u de juiste manier om uw objectieven schoon te maken.

Gebruik het juiste gereedschap. ClearOptics heeft een Professional Cleaning Toolbox samengesteld om op verantwoorde wijze uw optiek zelf te reinigen. De box is te bestellen via service@clearoptics.nl en kost €59,95 excl. BTW en verzendkosten.

Inhoud:

  • Blower
  • Lenspapier
  • Stick
  • Lenspen
  • Hyperclean (100 ml)
  • Substrate Cleaner (50 ml)
  • Microvezeldoek
  • Opbergbox

Verwijder olie onmiddellijk na gebruik.

Opgedroogde olie is niet alleen moeilijk te verwijderen van een objectief-lens, maar deze kleverige substantie kan gemakkelijk stof, vuil, vingerafdrukken en andere vervuilende deeltjes vasthouden. Een beetje ingesloten stof kan de beeldkwaliteit aantasten en optische fouten zoals schaduw of wazig beeld veroorzaken en uiteindelijk de frontlens van het objectief aantasten.

Om deze reden raden we aan om immersie-olie direct na gebruik van uw objectieven te verwijderen: de olie is dan nog nat.
Een reëel gevaar bij het niet goed schoonhouden is dat een analist onbewust monsters kan besmetten en andere objectieven kan bevuilen met olieresidu.

Door de schoonmaak handelingen te volgen, zorgt u ervoor dat de microscoop klaar is voor het volgende gebruik.
Dit levert tijdswinst op.

Gebruik het oculair om stof op het objectief te inspecteren.

Objectief frontlenzen zijn meestal erg klein: het kan moeilijk zijn om stof op de lens te zien. Gelukkig hebben we een handige truc hiervoor.

Verwijder het oculair van de microscoop en breng het omgedraaid richting objectief-lens totdat u de frontlens scherp ziet. Nu kunt u door het oculair eventuele vervuiling zien wat u moet verwijderen. Als alternatief kunt u een loep gebruiken.

Soms is een objectief te stevig op de microscoop bevestigd om te verwijderen voor inspectie en reiniging. Stel in dit geval het objectief in op een hoek waarin u de lens gemakkelijk kunt reinigen.

Verwijder stof of vuil met een blower

Nu u de lens heeft geïnspecteerd, begint u met het reinigingsproces. Gebruik als eerste stap een “blower” om stofdeeltjes van de objectief-lens te verwijderen zonder deze aan te raken.